Follow

2012/12/29

om att välja rätt, börja gymnasiet och inte tappa kontakten

Fick en anonym fråga som jag tänkte besvara så gott jag kan.

"Hej Alma!
Jag är livrädd för att tappa kontakten med mina kompisar i grundskolan nu när jag ska börja gymnasiet nästa år.. Jag är också rädd att börja gymnasiet och tycker att det är väldigt svårt att välja.. Jag vet inte vad jag vill bli när jag blir stor och jag tycker att natur verkar sjuuuukt tråkigt.. Vad är dina tips för att inte tappa kontakten med sina vänner och hur gör man det rätta valet till gymnasiet?"

Jag kan ju börja med att säga att jag kände exakt likadant innan jag skulle börja gymnasiet. Och det blev inte bättre av att alla sa olika. Vissa sa att gymnasiet var det bästa som hänt dom, medan andra sa att man skulle ta vara på sista tiden i grundskolan för sedan skulle det bara bli värre och värre. I somras så ville jag så himla gärna spola fram tiden en halvår eller något, för att se hur allt hade blivit. Vad jag hade hamnat i för klass, om jag trivdes och om jag fortfarande hade kontakt med mina gamla vänner. Nu har det gått ett halvår ungefär, och jag kan väl säga att det har gått ganska bra.

Jag har lyckats hålla kontakten med min bästa vän Emma väldigt bra iallafall, tycker jag. Vi lyckas ses minst en gång i veckan och ifall det blir mer sällan än så så hinner jag sakna henne alldeles för mycket. Vi bor rätt nära varandra, så det är enkelt att bara komma över till varandra ett tag. Bara prata, se hur allt är och bara vara. Det är bara vissa vänner jag kan vara så med, liksom inte behöva ha en massa aktiviteter eller något utan bara vara. Vi pratar också i telefon nästan varje dag, och det tror jag bidrar en hel del till att vi håller kontakten. Ibland pratar vi inte ens om något speciellt, utan ringer väl mest för att det känns mindre ensamt om man har någon annan ensam i luren. Ett exempel är väl när Emma tittar på TV och ringer mig för att det blir paus. Vi pratar ett tag, men sedan blir hon väldigt frånvarande och då inser jag att tv-programmet har börjat igen. Haha det händer ca varje gång vi pratar i telefon. En del andra vänner jag har ser jag tyvärr lite för sällan nuförtiden. Men man får försöka hinna med, och kanske inte vara så spontan längre utan planera in saker. Sleep-overs, middagar, fika. Bara att man ses en stund kan göra mycket. Och jag tror att om man är riktigt bra vänner så spelar det ingen roll ifall det råkar gå några veckor innan man ses. Då hinner man längta efter varandra ordentligt och kan ha riktigt roligt när man väl ses.

Så mina tips är väl att försöka planera in tider att träffas. Självklart kommer både du och dina kompisar att träffa nya människor i och med att man byter skola och klass, men så länge man fortfarande tar sig tid att ringa, träffas och umgås precis som innan så kommer det gå bra. För om man är riktigt bra vänner så tror jag att man alltid hittar lite tid för varandra trots plugg och annat som står i vägen.

Och angående gymnasievalet så var jag nog ganska säker från början. I åttan började jag kolla runt och då tänkte jag gå natur med inriktning foto. Men när jag tänkte efter så hatar jag matte och NO och sånt, så då kollade jag väl runt lite till och bestämde mig för estet/media. Det passar mig hur bra som helst. Det är väldigt brett, vi håller på med foto, film, photoshop, illustrator och annat roligt, men har samtidigt alla "vanliga ämnen" som svenska, matte, samhällskunskap osv. Det är ju en väldigt praktisk linje men samtidigt högskoleförberedande vilket är väldigt bra. Jag tycker att du ska välja det som du tycker verkar roligt. Om man inte tycker det är roligt eller intressant, då kommer man aldrig orka vara engagerad och då blir det helt enkelt inte bra. Så om du tycker natur verkar sjukt tråkigt så är nog mitt tips att helt enkelt inte välja det. Många som inte riktigt vet vad dom vill bli väljer ju Sam. Ifall du är intresserad av media så kan du ju välja sam-media eller estet/media. Men jag måste bara säga att sam-media innehåller väldigt lite media (ingenting första året?) och estet/media innehåller väldigt mycket media.

Men som sagt, ta det som DU är intresserad av och tycker är roligt. Det är ju i slutändan just du som ska gå till skolan i tre år och stå ut med det. Bry dig inte om vad andra säger om gymnasiet eller linjen du funderar på. Jag hörde massa negativt om Täby Enskilda innan jag började där men nu är jag hur nöjd som helst. Och känn inte att du MÅSTE välja rätt nu. Om du väljer "fel" så kan man alltid läsa upp ämnen. Man behöver inte känna sig låst till att välja ett speciellt yrke bara för att man väljer en speciell linje. Ta det som verkar roligt så tror jag att det blir bäst.

Haha det här blev ju lite långt och osammanhängande, men jag hoppas du fick något slags svar iallafall, kram!


4 kommentarer:

 1. Tack Alma det betyder så mycket att du svarade!

  SvaraRadera
 2. Jättebra svar!
  sv: Nämen åh, tusen tack finaste du! Så glad jag blir. ♥

  SvaraRadera
 3. sv: Nämen? Första gången jag hör det, hihi :)
  kram

  SvaraRadera