Follow

2013/09/05

frågor & svar






Är du nöjd med din D7000?
Absolut! Toppenbra som andra kamera när man går över från nybörjarkameran.

Är det något du saknar med den kameran?
En fullformat hade ju varit najs, men det får jag spara ihop till om ett par år eller nåt.

Fotar du ALLTID i RAW?
Ja! Började för några år sen och har inte gått tillbaks sen dess. Fotar ibland dubbelt, RAW och jpeg.

På vilka sätt tycker du RAW är bättre än jpeg?
Det är så svårt att förklara haha, men det mesta blir bättre. Mycket bättre redigeringsmöjligheter då bilden är helt "rå" när du får in den i datorn och man kan rädda under/överexponerade bilder mycket enklare utan att kvalitén förstörs. + Optimal bildkvalité!

Vad är ditt absolut bästa fototips?
Investera i ett fast objektiv med bra ljuskänslighet, t.ex 50mm 1.4 eller 35mm 1.8. Passar till det mesta och man får bra djup i bilderna tack vare det korta skärpedjupet.



När fick du din första systemkamera?
Julen 2009.

Hur länga har du fotat?
Jag fotade litegrann med vår kompaktkamera innan 2009, men ja när jag fick min första systemkamera så började jag väl lite mer "på riktigt" dvs inte bara närbilder på blommor haha.

Är du nöjd med din linje på gymnasiet?
Jättenöjd! Vi har fått prova på både foto, film & tvproduktion och grafisk kommunikation nu i ettan vilket jag tyckte var jättebra om man inte riktigt vet vad man är intresserad av. Och om ni funderar på att gå media men tvekar pga att ni kanske inte har så mycket förkunskaper, gå ändå för det gör absolut ingenting!

Kan du inte visa alla dina kameratillbehör, objektiv, filter och allt sånt?
Det kan jag absolut försöka göra någon dag!

Betraktar du dig som konstnär?
Haha, nej det gör jag nog inte.



Finns det något speciellt som du alltid tänker på när du fotar/något speciellt fototips du har?
Jag har oftast stor bländare för att framhäva motivet. Annars tänker jag väl på hur ljuset faller och hur kompositionen är.

Var får du all din inspiration ifrån?
Människor jag ser, bloggar, tumblr, modemagasin och allt annat möjligt!

Vilken är din favorit affär?
Svårt alltså, men om jag hade haft obegränsat med pengar så hade det absolut varit topshop. Men annars är det nog H&M, bikbok och monki.

Vilket land/stad vill du helst besöka?
Vill jättegärna åka tillbaka till USA, kanske till Los Angeles eller något annat häftigt ställe. Och så vill jag tågluffa genom europa efter studenten!

Var ser du dig själv om 10 år?
Haha gud så svårt! Då är jag 27, och jag hoppas att jag bor fint, antagligen i Stockholm. Jag hoppas att jag jobbar med något jag tycker om och trivs med, och kanske har en liten familj.



Vad täcker du på när du fotar under resor? Dina New York bilder blev så himla fina!
Helt ärligt så tänker jag inte så mycket i såna lägen. Fotar bara mycket och hela tiden och försöker variera bilderna, så att man får med lite av allt liksom. Det är många gånger mina familjemedlemmar blir trötta på att jag ska stanna och fota överallt, haha!

Vem är din favorit karaktär i Pretty little liars?
Spencer helt klart! Hon är så cool och otroligt smart!

Vem tror/hoppas du på är A (i pll)? (OBS! SPOILERVARNING om man inte sett alla avsnitt)
Alltså det där är ju en jävligt knepig fråga. Dom har ju så många olika spår nu så man blir mer och mer förvirrad efter varje avsnitt. Jag hoppas och tror att det är någon av Cece, Jenna eller Shana och jag hoppas verkligen inte att det är Ezra (trots senaste avsnittet), Toby eller Caleb. Men det är ju så himla svårt att veta nu.

Ett plagg du inte kan leva utan?
Ett par bra svarta jeans tror jag.

Om du bara fick ha ett objektiv på din kamera för resten av livet, vilket objektiv hade det då varit?
Antingen mitt tamron 28-75mm eller ett fast 50mm!



Om du fick flyttar var du ville, vart skulle du flytta då?
Till en mysig liten lägenhet på söder med balkong och fin utsikt, eller kanske utomlands under en period.

Hur tycker du att en bra blogg ska vara?
Mycket och gärna stora bilder! Jag gillar enkla designer så att bilderna verkligen får tala för sig själva. Lite fina texter får gärna finnas med också!

Hur skulle du beskriva dig själv med tre ord?
Lat, omtänksam och allmänbildad.

Vart handlar du mest kläder?
Det är nog samma som jag nämnde ovanför, H&M, bikbok och monki.

Favoritplagg?
Jättesvårt det med eftersom jag tröttnar så snabbt haha. Men jag älskar basplagg som svarta jeans, stickade tröjor, skinnjacka osv men jag älskar lite mer udda plagg i princip lika mycket. (wow mycket vettigt svar där alma)



Favoritfilm?
Känn ingen Sorg var hur fin och bra som helst.

Vilken kändis tycker du är snyggast?
Helt klart Francisco Lachowski!

Hej. Som du vet så tycker jag att dina bilder är helt underbara. Men det finns en sak jag undrar, hur får du dem så klara och skarpa när du fotar med ditt 50mm's bl.a. Mina bilder blir inte alls lika klara. Så har du några tips? (Menar alltså själva skärpan.)
Åh tack vad glad jag blir!! Jag har ett 35mm faktiskt, men har inte använt det lika mycket på senaste tiden för att just skärpan har börjat bli sämre. Nu använder jag oftast mitt tamron 28-75mm som är svinbra när det gäller skärpan. Men det enda tips jag har (förutom att satsa på bra objektiv) är kanske att blända upp några steg, kanske till f/2.8 för att skärpan ska bli något bättre.

Vilka är dina favoritbloggar?
Just nu tycker jag nog mest om dessa: 1, 2, 3, 4.

Hur skulle du beskriva din klädstil, och hur "hittade" du den?
Oj, vad svårt! Jag ändrar mig så himla mycker och klär mig väl mest i det som jag trivs bäst i och tycker är fint. Men nu på hösten gillar jag svart, grått, blått, vinrött, raka linjer och enkla kläder tillsammans med stora halsband eller små nätta ringar och sånt. Haha så svårt att förklara men ja, något sånt!



Vad gör du när du ska peppa dig själv?
Träffar människor som gör mig glad, lyssnar på peppig musik och försöker tänka allmänt positivt.

Har du något tips om hur man ska försöka må bättre när vänner är falska?
Försök att göra något åt det som är fel. Om vännerna är falska så kanske det inte är några riktigt bra vänner. Umgås med folk som får dig att må bra och framförallt är ärliga så tror jag att man mår som bäst själv.

Vad fick dig att starta din blogg?
Det var så länge sen jag startade min första blogg så jag minns knappt. Men jag läste väl några bloggar och var nyfiken på att testa, och nu ca fem år och typ 54 bloggar senare håller jag fortfarande på.

Vilket är ditt drömresemål?
Fotoroadtripen till USA som Emma Svensson ordnar hade varit helt underbart!






Eftersom du går på en "fotoskola" eller vad man ska säga men det ingår foto, vet dina lärare om att du har en fotoblogg?
Jag vet inte riktigt faktiskt! Några få kanske vet om den genom facebook eller för att någon annat visat min blogg eller så. Men jag tror att dom flesta inte vet om den.

Kan du visa lite fler redigeringar? videos eller bilder, spelar ingen roll!
Det ska jag absolut försöka göra om ni gillar det!! Tipsa gärna om bildler som ni vill att jag ska visa hur jag redigerat eller något sånt.

Hur gör du för att få dina ögonbryn så fina?
Jag noppar dom lite då och då men försöker att inte ta för mycket, så att man fortfarande behåller någon slags naturlig form! Och sedan fyller jag oftast i dom lite med ögonbrynspenna :)


Tack så jättemycket för alla frågor!! Senast jag hade en frågestund fick jag typ 5 frågor så var lite osäker på om jag vågade ha en igen haha. Men fick en hel del den här gången vilket var superkul! 

3 kommentarer:

  1. Jag råkade missa din frågestund, men jag har länge velat skriva det här och nu tänker jag göra det:

    Du (ja, DU) är den bästa bloggaren och fotografen jag vet! Du är en riktigt stor förebild för mig och dina bilder är helt fantastiska! Du är delvis anledningen till varför jag valde estetisk media. Du är så talangfull på så många sätt: fotografera, teckna, mode, modell (du är sjukt söt!) och du verkar vara en snäll och rolig människa. Jag tänker alltid att om jag hade fått byta liv (utseende, egenskaper, liv, allt) med någon hade det varit med dig! (Visst, jag vet kanske inte så mycket om ditt liv egentligen, men i alla fall. Man måste vara målinriktad och envis för att bli begåvad och det är du uppenbarligen! Jag ville bara säga att jag tycker att du ska ta vara på dina naturbegåvningar och aldrig sluta. Du är sjukt duktig, fortsätt så. Du förtjänar all cred du kan få.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alltså åååh <3 Detta kan ju vara en av de finaste kommentarerna jag någonsin fått, på riktigt! Vet inte ens vad jag ska säga, blev bara så otroligt glad för din kommentar! Vill bara tacka supermycket. Just sånt här får mig att vilja fortsätta blogga och fotografera. Och vad glad jag är att du valde att gå media, för det äger!

      Om du inte har en blogg får du gärna lämna en mailadress eller något så att jag kan svara ordentligt! Tusen kramar!!

      Radera
    2. Åh, vad bra, det var det jag ville! Jag blir så glad varje gång jag ser att du har uppdaterat, så jag tycker att du borde få samma uppskattning tillbaka.

      Har ingen blogg än (vågar inte riktigt skaffa en) men min mail är Olivia_Sjoberg97@hotmail.com och jag har haft twitter (@impulsivitet) men använder inte den längre.

      Radera