Follow

2013/07/19

om bildstölder osv

Igår kväll började jag googla runt på bildadresser till bilder jag lagt upp på internet. Då kunde jag se på vilka andra ställen på internet som bilderna fanns. Och jag överdriver knappt när jag säger att mina bilder fanns i princip överallt. På bloggar, på tumblr, som avatarer på youtube och andra forum, på facebook. Först tyckte jag väl att det var lite roligt och coolt att så många faktiskt gillar bilderna, och att dom fanns på så otroligt många ställen över hela världen. Men när jag började tänka efter så tyckte jag inte att det var så roligt längre. Många bilder hade hundratals och till och med tusentals likes eller notes. Mina bilder. Och har någon bett om lov för att få lägga upp mina bilder? Har jag fått någon cred för att folk har tagit mina bilder? Nej, inte en enda. Vissa hade använt källhänvisningar som weheartit eller tumblr, men många hade inte ens skrivit ut någon källa. Många har dessutom "förstört" bilderna genom att skriva över en massa quotes på typ spanska.

Det känns så tråkigt att folk så enkelt kan sno någon annans bilder, och inte ens tänka på att någon faktiskt har tagit bilderna till en början. Att jag kanske har kämpat för att få till den där perfekta bilden som jag blev så nöjd med. Och visst är det kul att folk gillar bilderna och att dom får massor med uppmärksamhet, men inte när det är någon annan som får cred för mitt arbete.

När jag twittrade om det här igår så fick jag massor av reaktioner av folk, och många tyckte att jag borde anmäla dom som tar bilderna eller helt enkelt skicka en faktura och kräva pengar. Men liksom, jag kan ingenting om polisanmälningar eller fakturor och sånt. Och det är inte lätt att ha full koll på vad jag har förr rättigheter osv. Jag vet inte vad jag ska göra när jag hittar mina bilder på andras sidor. Man tycker ju att man ska kunna lägga upp bilder på sin egen blogg och att folk ska acceptera att det är just mina. Men det är väl problemet med internet, att man inte kan få ha sina saker i fred.

Så snälla ni, använd i första hand era egna bilder. Och ifall ni vill lägga upp inspirationsinlägg med bilder från tumblr och weheartit, för det vet jag att många gör och det har jag själv också gjort, tänk på att man alltid måste ha både tillstånd från fotografen och källhänvisning. Man kan inte bara ta någons bilder och sen referera till weheartit.

Jag vet att jag inte är ensam om att råka ut för det här. Det händer varje dag och hela tiden och någon kanske har tagit era bilder också utan att ni ens vet om det. Därför tyckte jag att det var viktigt att ta upp det här. Och efter allt klagande så måste jag få tillägga att det finns människor som frågar om de får låna mina bilder (med en källhänvisning till min blogg eller mitt namn) för att de gillar bilderna och kanske vill tipsa om min blogg. Det här inlägget är inte på något sätt menat till er, ni är underbara och jag blir superglad varje gång någon vill tipsa om min blogg.

Här under ser ni tre exempel på vart mina bilder eller bilder på mig har använts. Fler finns här: 1, 2, 3, 4, 5, 6.21 kommentarer:

 1. Usch vad tråkigt att läsa, de fanns ju verkligen överallt!

  Jag har en gång, av en ren slump, kommit in på en blogg som hade mina bilder i headern och i flera av inläggen och bokstavligen skrev ''den här bilden fotade jag igår''. Då blev jag skitupprörd och ville skicka iväg en fet faktura till henne, men precis som du vet jag inte vad som gäller eller hur man ska göra...
  Väldigt tråkigt hursomhelst när du gjort ett sånt bra jobb :(

  Men jag undrar också hur du gjorde när du säger att du sökte på bildernas adress, tar du typ webbadressen som man får fram när man högerklickar på bilden och sedan googlat på det?För det vore ju ganska intressant om man hittar sina bilder någonstans..

  SvaraRadera
 2. Så rätt! Har med sett mina bilder lite här och var, sååå tråkigt..

  SvaraRadera
 3. Det är en intressant fråga du väcker för å ena sidan finns upphovsrätten där för att skydda upphovsmännen och deras verk från missbruk så att det blir nya upphovsmän som skapar nya verk, men å andra sidan lägger den en våt filt över kreativiteten på andra områden.
  Som Youtubeproducent har jag mötts av båda sidorna, jag har sett mina videos ute med och utan hänvisningar till mig eller min kanal, och jag har hindrats, främst från att använda musikspår som då någon annan har upphovrätten till.
  Jag tror att konsten att må bra själv är att försöka att inte låta sig uppröras, att försöka se det som att det är mitt verk de har byggt vidare på, eller försöker framstå som duktiga igenom. Men ja förstår att man inte blir glad när någon försöker ta ära för något de inte har gjort, eller förvanskar ett bra verk som man varit nöjd med...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sen kan man undra varför jag sätts ut som Unknown, när det är en åsikt jag faktiskt står för och låter Google identifiera mig hur mycket de vill.

   Radera
 4. waaah fan att du inte var på blogg.se, tänkte just "tipsa redaktören" om detta inlägg... bra skrivet!

  SvaraRadera
 5. jag förstår vad du menar och jag tycker det är tråkigt, men vet inte riktigt om jag förstod dig rätt, menar du att du inte vill att dina bilder ska komma up på weheartit eller att dem inte får tas där Ifrån? kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag har inga problem med att bilderna hamnar på weheartit, sålänge det finns en länk till min blogg. Men nackdelen med weheartit är att folk plockar bilder därifrån och sedan lägger upp dom någon annanstans, utan källa. Det är det jag inte gillar! kram

   Radera
 6. Du har såååå rätt. Jag har inte råkat ut för det, men jag förstår hur du känner, tror jag iallafall. Att man bara inte kan få ha sina bilder ifred :o

  SvaraRadera
 7. Här är inlägget jag skrev med texten jag lånade från din blogg. Tack för att jag fick dela med mig av det!! http://lllovisaas.blogg.se/2013/july/vart-att-lasa.html

  SvaraRadera
 8. dööör så sjukt det är. hittade en av mina sockervaddsbilder med 14k+ notes och på fleeera ställen på tumblr igår! jag mailade en av dom och hon sa att jag inte kunde något om hur man får ta bilder, haha dog. på tumblr går det iallafall att fylla i ett formulär så att bilder som bryter mot lagarna kan tas bort. dom är skjukt snabba på att svara och jag fick bort 2 av de bilderna igår, så kul att göra dom lite paffa haha!!

  SvaraRadera
 9. Hur sökte du på dina bilder? Vore kul att testa själv och se om ens bilder finns någon annanstans.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaaa, skulle du inte kunna göra ett inlägg om hur man gör det?

   Radera
  2. Jag sökte genom att kopiera bildadressen (högerklicka, kopiera bildadress) från någon utav mina bilder på internet. sen gick jag in på google bildsök, och i sökfältet finns en liten kamera. klicka där så kan man klistra in bildadressen! :)

   Radera
 10. TACK ALMA ÄLSKAR DIG!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! <3

  SvaraRadera
 11. Gud vad taskigt! :/ Vissa kan verkligen inte dethär med rättigheter... men du borde typ skaffa ett företag och börja skicka fakturor haha! Så bra bilder som du tar! ;)

  Undrar samma sak som Ann.. hur gjorde du för att hitta dem? :3

  SvaraRadera
 12. Svar: Okej, tack så mycket! Ska nog testa det nån gång, men jag tar inte riktigt bilder som folk spammar på typ weheartit, tror jag... men jag ska nog kolla ;) Så bra att du skriver och uppmärksammar folk på sånt! :D

  SvaraRadera
 13. Så jäkla tråkigt och man vill ju inte sätta en vattenstämpel på varenda bild heller... :(

  SvaraRadera
 14. Sånt är så himla tråkigt och för jävligt om man får uttrycka sig. har själv aldrig råkat ut för det vilket jag är sjukt glad över. jag har ingen aning om hur man ska gå till väga när något sånt här händer. tråkigt. hoppas allt ordnar sig (om det går) riktigt tråkigt.

  SvaraRadera
 15. SÅ BRA INLÄGG! Alltså sjukt hur människor tänker och hur lite de om biledrs rättigheter osv och är det inte självklart att man förstår att man inte bara kan ta någons bild???? Tydligen inte. Så fräckt uh. Hittade ett foto jag tagit på tumblr som hade typ 20k notes man ba.. jahapp... frågade i hennes askbox och var arg och fick typ som svar tillbaka att det var lugnt för hon hade ju faktiskt inte påstått att hon tagit fotot? EH, OKEJ? Men en annan tjej jag hittade samma foto på, jag tror det var på, "things i like" så var hon ledsen och gav mig creds i alla fall. Så ja... tycker inte om att sätta vattenstämpel + glömmer bort det så jag vet inte åh. Ska man ta det som en komplimang eller ej? och en till sak: blir alltid så förundrad när folk använder inspiratons bilder från weheartit i sina headers eller inlägg och så har de själva en fotoblogg? Liksom, hur går de ihop? AJA, OKEJ, ska sluta nu. Tack för ett superbra inlägg!!! krampuss

  SvaraRadera
  Svar
  1. TUSEN TACK!!! ja det är så himla tråkigt att folk inte kan acceptera det. Håller med dig totalt! Jag har försökt ta det som en komplimang i början men tillslut orkar man inte det mer. kram

   Radera